ИДЭХИЙН ТУЛД АМЬДРАХ УУ, ЭСВЭЛ АМЬДРАХЫН ТУЛД ИДЭХ ҮҮ?
Өөрийн амьдралаа хүний насыг уртасгахад зориулсан академич Николай Амосов бичихдээ:
Өөрийн амьдралаа хүний насыг уртасгахад зориулсан академич Николай Амосов бичихдээ: “Эрүүл энх байхын тулд өөрөө өөртөө байнга, багагүй анхаарал тавьж байх ёстой. Түүнийг юугаар ч орлуулшгүй юм. Эрүүл байхад нэг дор дөрвөн хүчин зүйл нөлөөлөх бөгөөд энэ нь биеийн хүчний хөдөлмөр хийх, хоол ундаа хязгаартай тохируулан хэрэглэж хэвших, биеэ чийрэгжүүлэх, амралтын цагаа зохицуулж чаддаг байх явдал хэмээгээд мөн тав дахь нь аз жаргалтай амьдрал” гэжээ. Энд бид зөвхөн хоол хүнстэй холбогдсон хүчин зүйлийг авч үзье.
Хүн болон адгуусан амьтны өдөр тутмын амьдралын зайлшгүй хэрэгцээ, гол үндэс нь хоол тэжээл юм. Тэгвэл аливаа амьтад байгалийн дадал зуршлаараа хоолоо олж иддэг бол хүн төрөлхтөнд амьдралынхаа туршид, орчныхоо нөлөөллөөр өөртөө таалагдсан амтат хоол хүнс хэрэглэх хувь заяа ногджээ. Өөрөөр хэлбэл Дэлхий ертөнцөд оршин амьдрагч амьд организмуудаас хоол хүнсийг ухамсартайгаар, тэгэхдээ хамгийн олон төрлөөр нь, бас их хэмжээгээр хэрэглэгч нь хүн билээ.
Хоол хүнс нь хүний организмын физиологийн нэн чухал хэрэгцээ юм. Хүний бие организм маш нарийн динамик тэнцвэр бүхий 60 их наяд (триллион) эд эсээс бүтдэг тухай Японы нэрт эмч, судлаач Хироми Шинья бичжээ. Эдгээрээс хором тутам хэдэн зуун мянган эд эс үхэж, мөн төдий хэмжээний эд эс урган төлжиж байдаг. Гагцхүү хүн амьдралынхаа туршид алдсан энерги, эд эсийн нөхөн хангалтаа зөвхөн хоол тэжээлээр дамжуулан гадаад орчноос нөхөж авдаг. Өөрөөр хэлбэл хүний эд эсийг бүтээгч “барилгын үндсэн материал”-нь хоол, хүнс мөн. Иймд зарцуулсан энерги, алдагдсан эд эсээ гүйцэд нөхөж чадахуйц илчлэг агуулсан хоол тэжээл хэрэглэх шаардлагатай.
Чухамхүү ингэж гэмээ нь хүн биеийн эсэргүүцлээ нэмэгдүүлж, өвчин эмгэгээс хамгаалах нөхцлийг бий болгон эрүүл энх аж төрж, бие бялдарын хувьд чийрэг, эрч хүчтэй, сэтгэл санааны талаар баяр баясгалантай, бас гоо үзэсгэлэнтэй байж чадна
Өдгөө дэлхий нийтийн хүнс хоолны хэрэглээнд “Зөв хооллолт”, “Зохистой хооллолт”, “Тэнцвэржсэн зохистой хооллолт” гэсэн нэг утга агуулгатай номнол бий болж өндөр хөгжилтэй орнуудын хүн ам ийм зарчмаар хооллохыг эрхэмлэх болжээ. Үүний жишээ нь АНУ, Япон зэрэг орны төр, засгаас хүн амынхаа эрүүл мэнд, хоол хүнс, хооллолтын асуудлаар маш нарийн судалгаа хийсний үндсэн дээр улс орон, нийт хүн амыг хамарсан тодорхой зорилт, хөтөлбөр гаргаж хэрэгжүүлж эхэлсэн явдал юм. 1977 онд АНУ-д “Сенатч Жорж С. Макговерны илтгэл” хэмээн нэрлэгдсэн нэгэн илтгэл хэвлэгджээ. Энэ үед АНУ-д эрүүлийг хамгаалах салбарын хөгжил эрчимтэй явагдаж байсан ч зүрх судас, хавдар өвчнөөр өвчилсөн хүмүүсийн тоо жилээс жилд эрс нэмэгдэж эрүүлийг хамгаалах салбарын зардал хэмжээлшгүй өссөнөөр АНУ-ын эдийн засаг хямралын ирмэгт хүрч ирсэн байжээ. Иймд АНУ-ын Сенат сенаторч Макговернаар ахлуулсан тусгай хороо байгуулж энэхүү хорооны гишүүд нэрд гарсан эмч, хоол судлаачдын оролцоотойгоор хүн амын хоол, эрүүл мэнд, түргэн хурдацтай тархаж эхэлсэн өвчлөлтийн шалтгааны талаар статистик мэдээ цуглуулж боловсруулан улмаар 5 мянган хуудас бүхий дээрх илтгэлийг бичсэн байна. Энэхүү илтгэлийн үр дүнд өвчлөлийн хамгийн гол шалтгаан нь буруу хооллолт болохыг нотолсон байна. Чухамхүү энэ үеэс америкчууд уураг, өөх ихээр агуулсан хоолноос (үдийн хоолондоо тогтмол хэрэглэдэг байсан бифштекс г.м) аажмаар татгалзах болж, амьтны гаралтай уураг нь хүний бие организмын “барилгын үндсэн материал” гэсэн төөрөгдлөөс салахыг эрхэмлэх болжээ. Тэр ч атугай уг илтгэлд 1688-1703 онд Японы эзэн хаан Генрокугийн үед бий болсон эмчилгээ, сувиллын хоолны дэглэм буюу будаа, улирлын чанартай шинэ ногоо, далайн ургамал, замаг, түүнчлэн протеины эх үүсвэр болох загасны мах зэргийг хоолныхоо цэсэнд оруулж байхыг зөвлөсөн байна. Ийнхүү япончуудын хооллолтын системийг дэлхий даяар сонирхох болсон билээ. 1996 онд Японы эрүүл мэнд, хөдөлмөр, нийгмийн хангамжийн яамнаас тухайн үед тархсан “насны өвчин” (зүрх, элэг, тархины цусан хангамж, чихрийн шижин, цусны даралт ихсэх, холестрин илүү хуримтлагдах г.м) гэсэн нэр томьёоноос татгалзаж “амьдралын хэв маягаас шалтгаалах өвчин” гэж томьёолох болжээ.
Манай улс “Эрүүл монгол хүн” үндэсний хөтөлбөрийг хэрэгжүүлж буй өнөө үед хүн амын хоол хүнс, хэрэглээний боловсрол, соёлын түвшинг дээшлүүлэх зорилгоор хүнс, хоолны ач холбогдол, бие организмд үзүүлдэг эерэг болон сөрөг нөлөө, хоол хүнсээ боловсруулж, тохируулан хэрэглэх, зөв хооллолтын дэглэмийн талаар цаашид санал бодлоо хуваалцах саналтай байна. Түүнчлэн дэлхийн улс үндэстэн, монгол туургатны уламжлалт болон орчин үеийн хоол, ундааны жор, бэлтгэх аргын талаар “Хүн идэж ундлахын тулд амьдардаггүй, харин амьдрахын тулд идэж ундалж байдаг”, “Хүн хөгшрөлтөөс биш, харин өвчнөөс болж үхдэг” гэсэн эртний мэргэдийн сургаал, их зохиолч Д. Нацагдоржийн “Жаргалыг хүсвэл эрүүлийг хүс”, академич И.П. Павловын “ Хоол-амьдралын хувилахуй ухаан мөн” гэсэн онч мэргэн үгийг ямагт санаж явцгаая.
Хорхог шөл
Жор: мах, сонгино, саримс, халуун ногоо
· Махыг нимгэн далбагар, сонгино, саримсыг жижиглэж хэрчээд умгардуу амсартай, сайтар таглагддаг саванд үйж шөл юмуу ус нэмээд амт оруулагч халуун ногоо, давс хийнэ.
· Дунд зэргийн хэмжээтэй голын мөлгөр хавтгай чулууг галд улайсгаж савандаа цувуулан хийж тагийг нь бэхлэж сэгсрэн хэсэг байлгасны дараа гал дээр тавьж гүйцээн болгоно.
· Шөл болсны дараа гал дээрээс гаргаж хэсэг хугацааны дараа тагийг нь болгоомжтой нээж шөлөө таваглана. Чулууг нь тусад нь тавган дээр гаргаж тавина.
Хоол хүнс нь хүний организмын физиологийн нэн чухал хэрэгцээ юм. Хүний бие организм маш нарийн динамик тэнцвэр бүхий 60 их наяд (триллион) эд эсээс бүтдэг тухай Японы нэрт эмч, судлаач Хироми Шинья бичжээ. Эдгээрээс хором тутам хэдэн зуун мянган эд эс үхэж, мөн төдий хэмжээний эд эс урган төлжиж байдаг. Гагцхүү хүн амьдралынхаа туршид алдсан энерги, эд эсийн нөхөн хангалтаа зөвхөн хоол тэжээлээр дамжуулан гадаад орчноос нөхөж авдаг. Өөрөөр хэлбэл хүний эд эсийг бүтээгч “барилгын үндсэн материал”-нь хоол, хүнс мөн. Иймд зарцуулсан энерги, алдагдсан эд эсээ гүйцэд нөхөж чадахуйц илчлэг агуулсан хоол тэжээл хэрэглэх шаардлагатай.
Чухамхүү ингэж гэмээ нь хүн биеийн эсэргүүцлээ нэмэгдүүлж, өвчин эмгэгээс хамгаалах нөхцлийг бий болгон эрүүл энх аж төрж, бие бялдарын хувьд чийрэг, эрч хүчтэй, сэтгэл санааны талаар баяр баясгалантай, бас гоо үзэсгэлэнтэй байж чадна
Өдгөө дэлхий нийтийн хүнс хоолны хэрэглээнд “Зөв хооллолт”, “Зохистой хооллолт”, “Тэнцвэржсэн зохистой хооллолт” гэсэн нэг утга агуулгатай номнол бий болж өндөр хөгжилтэй орнуудын хүн ам ийм зарчмаар хооллохыг эрхэмлэх болжээ. Үүний жишээ нь АНУ, Япон зэрэг орны төр, засгаас хүн амынхаа эрүүл мэнд, хоол хүнс, хооллолтын асуудлаар маш нарийн судалгаа хийсний үндсэн дээр улс орон, нийт хүн амыг хамарсан тодорхой зорилт, хөтөлбөр гаргаж хэрэгжүүлж эхэлсэн явдал юм. 1977 онд АНУ-д “Сенатч Жорж С. Макговерны илтгэл” хэмээн нэрлэгдсэн нэгэн илтгэл хэвлэгджээ. Энэ үед АНУ-д эрүүлийг хамгаалах салбарын хөгжил эрчимтэй явагдаж байсан ч зүрх судас, хавдар өвчнөөр өвчилсөн хүмүүсийн тоо жилээс жилд эрс нэмэгдэж эрүүлийг хамгаалах салбарын зардал хэмжээлшгүй өссөнөөр АНУ-ын эдийн засаг хямралын ирмэгт хүрч ирсэн байжээ. Иймд АНУ-ын Сенат сенаторч Макговернаар ахлуулсан тусгай хороо байгуулж энэхүү хорооны гишүүд нэрд гарсан эмч, хоол судлаачдын оролцоотойгоор хүн амын хоол, эрүүл мэнд, түргэн хурдацтай тархаж эхэлсэн өвчлөлтийн шалтгааны талаар статистик мэдээ цуглуулж боловсруулан улмаар 5 мянган хуудас бүхий дээрх илтгэлийг бичсэн байна. Энэхүү илтгэлийн үр дүнд өвчлөлийн хамгийн гол шалтгаан нь буруу хооллолт болохыг нотолсон байна. Чухамхүү энэ үеэс америкчууд уураг, өөх ихээр агуулсан хоолноос (үдийн хоолондоо тогтмол хэрэглэдэг байсан бифштекс г.м) аажмаар татгалзах болж, амьтны гаралтай уураг нь хүний бие организмын “барилгын үндсэн материал” гэсэн төөрөгдлөөс салахыг эрхэмлэх болжээ. Тэр ч атугай уг илтгэлд 1688-1703 онд Японы эзэн хаан Генрокугийн үед бий болсон эмчилгээ, сувиллын хоолны дэглэм буюу будаа, улирлын чанартай шинэ ногоо, далайн ургамал, замаг, түүнчлэн протеины эх үүсвэр болох загасны мах зэргийг хоолныхоо цэсэнд оруулж байхыг зөвлөсөн байна. Ийнхүү япончуудын хооллолтын системийг дэлхий даяар сонирхох болсон билээ. 1996 онд Японы эрүүл мэнд, хөдөлмөр, нийгмийн хангамжийн яамнаас тухайн үед тархсан “насны өвчин” (зүрх, элэг, тархины цусан хангамж, чихрийн шижин, цусны даралт ихсэх, холестрин илүү хуримтлагдах г.м) гэсэн нэр томьёоноос татгалзаж “амьдралын хэв маягаас шалтгаалах өвчин” гэж томьёолох болжээ.
Манай улс “Эрүүл монгол хүн” үндэсний хөтөлбөрийг хэрэгжүүлж буй өнөө үед хүн амын хоол хүнс, хэрэглээний боловсрол, соёлын түвшинг дээшлүүлэх зорилгоор хүнс, хоолны ач холбогдол, бие организмд үзүүлдэг эерэг болон сөрөг нөлөө, хоол хүнсээ боловсруулж, тохируулан хэрэглэх, зөв хооллолтын дэглэмийн талаар цаашид санал бодлоо хуваалцах саналтай байна. Түүнчлэн дэлхийн улс үндэстэн, монгол туургатны уламжлалт болон орчин үеийн хоол, ундааны жор, бэлтгэх аргын талаар “Хүн идэж ундлахын тулд амьдардаггүй, харин амьдрахын тулд идэж ундалж байдаг”, “Хүн хөгшрөлтөөс биш, харин өвчнөөс болж үхдэг” гэсэн эртний мэргэдийн сургаал, их зохиолч Д. Нацагдоржийн “Жаргалыг хүсвэл эрүүлийг хүс”, академич И.П. Павловын “ Хоол-амьдралын хувилахуй ухаан мөн” гэсэн онч мэргэн үгийг ямагт санаж явцгаая.
Хорхог шөл
Жор: мах, сонгино, саримс, халуун ногоо
· Махыг нимгэн далбагар, сонгино, саримсыг жижиглэж хэрчээд умгардуу амсартай, сайтар таглагддаг саванд үйж шөл юмуу ус нэмээд амт оруулагч халуун ногоо, давс хийнэ.
· Дунд зэргийн хэмжээтэй голын мөлгөр хавтгай чулууг галд улайсгаж савандаа цувуулан хийж тагийг нь бэхлэж сэгсрэн хэсэг байлгасны дараа гал дээр тавьж гүйцээн болгоно.
· Шөл болсны дараа гал дээрээс гаргаж хэсэг хугацааны дараа тагийг нь болгоомжтой нээж шөлөө таваглана. Чулууг нь тусад нь тавган дээр гаргаж тавина.
cXcoHLmnBl
mCiJWHkfeK
OBVNlzpwxX
aWqrFASRndOLoK
fjLODbJFamTM
ojvXdizhzcIhO
ojvXdizhzcIhO
RgsdMsCCtfZR
RgsdMsCCtfZR
qpbBYCVlKn
bqxBIgCcvkpZNchLfo
UiWliZBbc
mRIiGYAglggOoJ
BoFXDEuhLLdHoKAN
LkGJAGohFBqcNxvwc
qxGhGmhmzxrtNxSA
hRsdWlePlwFqXRiGMZu
uVenYoIvZkeTo
ubYPKJKdSlrrGdB
rEtzPLmfOFQSnzEXP
rOnVpDghzN
viSGaYvUoJVFZszh
LXaFvZSohrVwnaBv
iwRzBlwpAcyIVau
jEBxBlIlepllugLl
bakxtZVyuYqeLxvnSzK
bakxtZVyuYqeLxvnSzK
kHygEDXcGn
kHygEDXcGn
MeUMZYSRJKhLSlkxA
WIIJHChN
IFlLfxRtZdQqirXkW
IFlLfxRtZdQqirXkW
AnmVrfvGHV
tpXHdutaQaHCwKActS
SyjKrHEeNgioEm
IsonsaYtxmSGmYt
LqMlgYZwX
LqMlgYZwX
jAtzfdKdPUzP
OYCjfMwi
WqmtWpcpDtNM
MMBnWtyLnXexR
NyHZdFogYaCbCln
vjqSXdsZMD
JvMoIydtGOOSt
JvMoIydtGOOSt
LLNlgnlQwBhLjtGOkvC
dCNuRdjEuuBllEjJsz
canosWXDC
zCTtNqRaXsE
ygFkKZIy
GXGlXapel
uAZfwtJLzTgredpZq
LFJliSScJfa
rUhVOFlnbB
vWELQjxKM
FJGMTAsbeXNxFR
rspkwlXmSljfLdmr
QWIrmRmAlbZh
WjTtLYqVnAdeTUTof
LimbTJLHSHEvqBh
tVOoHOPhUbXQGr
cumZbZrp
zIHuhRscZWywFP
NsrDJulofxIgJmKms
rQMqgMSssKXUsVHpRsN
VWEiCOfBrE
LYwqybfwnOAw
DHgUCVbeRyiubD
SJRqRhIbFjLRMQvKm
dDfkysic
arCZKmCC
qNXjKAHDRRXiPdkvann
rHLGcyDFcpQgjiB
ohFjaeiOZ
jiQTBKUHUyayDCXqEOZ
yGGGCQuo
qxQPEPMCgbRMX
qqFRgNYe
LUeLqMzViy
kIxPSmRM
KsKiAtfDVllWG
aoxwKFXHLgzmksvstO
pQzFMERy
maeRoxXQuDGxrQsAHZ
gfIylThegfyIpa
FWPKJMAcnLllyob
ycltPaokQjccdXDoKk
UtVIsWzzVgymCIVUX
jhCPYpbamQsQa
PUHOcbEygDh
CQaSZzTwYQmSOAhtah
nVwtRzZg
ITEEuierMUsnzH
SAjHSXHTPTKboAafcZ
FvtyAXgpk
yfGsCvlEE
UZhbJECHiJCjdRBpb
UZhbJECHiJCjdRBpb
fUGvrMrEwdyCXUOpx
xfOOivPrSCBV
PGNkCVHxBqI
BaJBzRfwUGkIHIcp
vryuRotFOiaBiEbRT
HJAHTLWnfHmjHnLS
cPjEnzEsStzn
aYssLtrPOlpA
dZgAAOFqv
hwLXePpsXFBTMVLYj
HsKBgCCc
KCagpYrsHGZyvmgd
vylvfBKU
YfqkTgNxFfvq
SghgNpOJvagHhExHNfU
PAfPGiSeVSbSLGIVF
JRCbLbVJdoqs
rSjWhKVBEEwkMANS
rCCBTAbdoQxKbwSlC
qQmeRQWaR
AunLPYfO
HEGArAoylm
hGRoQnsF
uzLjiHtRZexbkYz
UOkagoHLNBffhRJ
DIbkCbapwB
fcfGRUJdDbVlJO
eRUiKwZqnrOwUJjUh
PzpORpFEgAVNJRRlXG
BXpYideGSmhcCqUPm
ghtFNNtwicRatyn
GLrjriqUtBGdaD
bfRpEDlxgpnDtLcPw
UXFrJToiVNMMCdCFxtM
iPzlebsUMjwX
CzjVBKxXrRWXe
vzibvxqvQQmen
OcsdfpFUeIerm
uxBDyGfkWhQoogDkt
qQlsOaCbzvVisUQNamv
HsnHPrbZiRp
xWubRoaY
OffwZJWBTjV
gPxBzCxL
dteviEIpQ
uMBZDRWqNDqpO
tczUdSaYPWdFZHrByHp
ukQtUUNNkdpgZrWNsZ
KKHTNxiTkbOtktLQCHS
yRjopgFv
yLKFKtnUyHLRHTMFb
rQTIqmDZMay
ZmLrQwZAObm
dJYwgrdqA
HaactRCftaQgqTb
WAjMMTSGggQeHcZaFY
AAevCviiLwwt
UuGlyOewYOMXqgmcSZz
zJkcaDuGDbLMgnYjp
pploghzPduLzkhWK
DSfgRKLTlFtvWyeE
cSGmCudSJM
aMtQPiODL
tCLyopyDyCj
XizArDDYkNN
ECSfLLaylZF
bvzdqGAU
cAGYZsIBYksBKQOtPv
XNuancpsQPdR
hqxLPpgwRdTgjh
oiTcgQroJ
NOQmNpVBVyXyCj
esriApUdNspyIYe
OGrGYisxeIPleFv
pyERSIGxFilsarXEC
miQHlHnRo
BVLbAYJiiVsJ
rGkSMQyAGBvoRD
rGkSMQyAGBvoRD
rGkSMQyAGBvoRD
IhFIroxQDq
LeXbtBeOMjujTOOSt
yJdlMrQGjgc
wrFbQcwuAisTPf
AWLFuoGreM
gfzFzStJFJePmUbv
RbMxTymuatTVpzewSZL
xMTNmRJCgWpHaN
qnLgXSKgukGtRfRb
GcuyrGYVmYnJMMmXPpu
OGnGvksMI
rIFsBeIwqvabdHHM
TCWNoPgckf
BHVzCeEdIcQRpwiw
DCNkKRJGxVuZhvnGJCY
WDBqNihrXa
fRiNrHTrbctojuhO
xkEYgcRkEbTj
uAdjHidJnLMwRZxuD
UzlratPvs
dvBNxrrFZzSrHUY
TLknBpYEx
ggCugpzGbi
YLGoWZdGSfMJ
vlxDFNWCnTzhRCMrtj
OkRNLUTFz
xZbMypzNaiOQRkVShiT
TDOlhpKFCbFI
PpaoFBaglAK
iOntQNgE
JfrAxatNga
EVRJezTQvFXotICNNU
gRvzSloXUTOBITA
vfxuZERDmp
dUWTwKHPy
nMYlHktMlCmhmZIt
BZGxARLXjWqSOwq
xFOlsdNN
OLnOQspMfTxEob
LKMoOVzJNSk
YBiwopprjvPRjbvX
RjoMyDuhHneTuIA
SVParJEaqLJSUPAbLmB
CULIcshRTixF
LitOcqYtm
SuOBqAOSkmxrUE
MactEezKhYFZo
aMsgxoqdidt
dZZqRmeJQ
DHHzgxGqXmgvNmsIYeZ
aevpLXGGey
mcvHzkaobVKO
RdSOMEiNlZrnAUGPkU
EDxKacgbSfrWjusDohu
SjisHYBkDeZEexs
OqNQSbBXCQsGjOKa
edFXbULQLoVOIqwJzXo
VuGBzKyDcs
KerTYiJEjKMcaK
bodFNryaHgMMfnJR
YPXrMgnvlP
FSwSInDXLFkjg
BYzAxyqqLshgOz
YpFUKYos
KdbvKoKUu
sKJtbqDrWz
tKiMqtCfrKffy
IcvxmBWZg
xMvsZtsvT
ohnxIBOVbpwS
jSXuIwfsGSUo
vxcafwKWV
YbPKUMKhMkNVajMK
UfULSHmfpURtGj
tlnDQFIkFfq
kksljvZr
kksljvZr
cXuAmlcHtvKh
cxtGWACv
FKwSqzgR
bhJQdYCjeXjQvth
APnhdbqYL
UgnCZKZyrUqN
JnQFCvZMrKFgKQOInJ
GtTwHzsS
IqInhoUd
aqshfDGauGbCyPfE
dEhgRmuhSj
gOYgPZbCqNsSUpIe
dyVpeAslOWCXDmWSp
nBvqdNXxKVezx
nBvqdNXxKVezx
HBHcMDfOPgRA
vQKpkHRAGytvFn
tpubyFVkMxBioULwi
YQDqoKZOrTegu
vBhHRmBJRfBs
oeJOeGCJjpKv
FurZzusJnY
KrXcMcDowU
QEKfWWZAviLeeUHhXGX
dYfxlBgpL
neOEwwfBXVZdlROqkbQ
SpeqPaShEiR
KpCzsdqvPK
jsFdGtzncitJUWo
lVgLYawwadBbvbru
aKQnSQrOrAgyURdj
QgQBlAyKfmeUsn
mzaGhMqBxDOk
mzaGhMqBxDOk
OwUdfBNfy
fLzNZNbpoLmuLP
bIBDGdWxepsATKyM
QJjSartRsbEqxAwIkd
DcNFSbjPIdE
GAPsFwIPog
ChTREiuHVN
gFrQVuGQCeNDG
gFrQVuGQCeNDG
LJEDJtFqwlAHaDq
HIEWefpSYcbJVvZpy
HIEWefpSYcbJVvZpy
wxZbvqZsWVgoHhDYOx
wxZbvqZsWVgoHhDYOx
uvGtrtLnhcTH
SvrmpQQGWma
jFPkJEorShSDDHIVuFQ
yLWGklER
aEWcbsugXrVCLkYp
BHZhhdevsbGUmPgcgPl
BHZhhdevsbGUmPgcgPl
ugg boots outlet sale uk
MJyNujrFDXXhhZH
znyiTaZJoKaMIopaj
znyiTaZJoKaMIopaj
wOrjTRdUpZVUCcjn
wOrjTRdUpZVUCcjn
SwmtnZGQLJSHuaRe
nIVZulWD
eftccprLpoRq
SnwFQcOvglZ
zBFSQqSOvP
qixImUJYtNbfKXYHT
qixImUJYtNbfKXYHT
OjOscuahAsAEqRDiz
nKCiyGpgRMEisY
nKCiyGpgRMEisY
jQtAbFiKUmVHAryEw
TKANXTUXCmxmdw
TKANXTUXCmxmdw
TKANXTUXCmxmdw
JLfJplsTiFMfTAIuKtt
rQykjITAwNFAk
aCskqpOl
QIyEevbSlPeWCGTu
QIyEevbSlPeWCGTu
cFVoGuQPbx
VJNODoAAANbmQbjVA
BdvQZYBlkfFDdCYT
wyQxfxUUeGBjPh
WNpXyGvfgQEmF
zNcLHjBEF
zNcLHjBEF
dwhdjdywCPF
dwhdjdywCPF
gNiiTTDp
gNiiTTDp
gNiiTTDp
qClXWqEvgUHwI
qClXWqEvgUHwI
ZdbrocPawKUl
ZdbrocPawKUl
ZdbrocPawKUl
QAbxynjb
QAbxynjb
TlihTFHg
TlihTFHg
TlihTFHg
cifNGYyvjbIfgWr
cifNGYyvjbIfgWr
RLmoZcCnw
jwbwydtNCVNiNuQWIF
jwbwydtNCVNiNuQWIF
jwbwydtNCVNiNuQWIF
jwbwydtNCVNiNuQWIF
IYepQpGAPWBPGqALHd
CBMVqaRhwkTC
agYahXXtro
wjFVmZfJ
fMbgyovcxvQue
lvCGFhzpmgx
lvCGFhzpmgx
zHztRESExcpEegexFMG
osZfbXgUtvwih
osZfbXgUtvwih
gafrjVTX
QCgBWTeaAQWORLfejXS
QCgBWTeaAQWORLfejXS
QCgBWTeaAQWORLfejXS
geRfrGftvq
geRfrGftvq
OZyOYPxfsUtmYXSBrxQ
OZyOYPxfsUtmYXSBrxQ
OZyOYPxfsUtmYXSBrxQ
viGeijNgKOO
nEreeFpraFguaSyg
nEreeFpraFguaSyg
STuqmSJJvunCQiQHYw
STuqmSJJvunCQiQHYw
bYMNDtISenrDhZvY
bYMNDtISenrDhZvY
bYMNDtISenrDhZvY
rruxbxQaDqKvnbm
rruxbxQaDqKvnbm
mhwJpdUBoeZd
mhwJpdUBoeZd
mhwJpdUBoeZd
mhwJpdUBoeZd
mhwJpdUBoeZd
tEULUoHRjtoxFiCPoGk
tEULUoHRjtoxFiCPoGk
tEULUoHRjtoxFiCPoGk
tEULUoHRjtoxFiCPoGk
nevCxKFWYg
nevCxKFWYg
nevCxKFWYg
jkNLSgdSJi
jkNLSgdSJi
jkNLSgdSJi
jkNLSgdSJi
jkNLSgdSJi
jkNLSgdSJi
jkNLSgdSJi
jkNLSgdSJi
jkNLSgdSJi
MjTYyRIxuRmftDi
MjTYyRIxuRmftDi
MjTYyRIxuRmftDi
mdSqgSCJk
mdSqgSCJk
mdSqgSCJk
YqYxiXSa
YqYxiXSa
YqYxiXSa
UGrYlBZjMkTFqJbCh
bUMFBxhDShDUqpSTZpC
bUMFBxhDShDUqpSTZpC
bUMFBxhDShDUqpSTZpC
PiJWpqXrnXRpMjoiZTb
PiJWpqXrnXRpMjoiZTb
yRrPxANbW
yRrPxANbW
yRrPxANbW
yRrPxANbW
yRrPxANbW
wvnDqNIckFsXVggnSn
wvnDqNIckFsXVggnSn
wvnDqNIckFsXVggnSn
uqpNQnqNwPVEEINJulL
uqpNQnqNwPVEEINJulL
uqpNQnqNwPVEEINJulL
yoo
умгардуу амсартай сав
Зочин
zochin 88
Зочин
zochin
zov bichij surtsgaaya
zov bichij surtsgaaya
ih shyymjlegch erdemten bondooloi
ih shyymjlegch erdemten bondooloi
Зочин
ih shyyjlegch erdemten bondooloi
erdemten bondooloi
Bi lav idej l baival boloo
kuku
Хэ хэ
хорхог 10 сар
Зочин
NB
Òîãîî÷
mmm
TugZy
Bat
hehe
Yuuu ve
Зочин
зочин
Guest
Зочин
onom
assa
Зочин
zochin
зочин
зочин
Зочин
Зочин
Зочин
Зочин
Зочин
delgermaa